Graasmaskers helpen

Onderzoek effect van graasmaskers

Veel paarden hebben last van overgewicht. Het is niet eenvoudig om de opname van de hoeveelheid gras of hooi te beperken. Een graasmaskers wordt steeds vaker gebruikt om de voeropname te verminderen. Britse onderzoekers van de Waltham Equine Studies Group hebben onlangs vastgesteld dat het gebruik van een graasmasker zeer effectief kan zijn.

Methode
Het onderzoeksteam bestudeerde vier volwassen pony’s met en zonder graasmasker, gedurende 4x drie uur per pony. Er werden totaal acht metingen per pony gedaan. Elk graasmasker had een gat met een diameter van 2 cm, waardoor de pony’s konden eten.

De onderzoekers kregen elke dag weilandmonsters om de hoeveelheid gras die de pony’s te beschikking stond te beoordelen. Grasopname werd bepaald door veranderingen in lichaamsgewicht, rekening houdend met gewicht van faeces, urine en zweet, na drie uur grazen door middel van een gekalibreerde weegbrug.

Resultaten

  • Zonder graasmasker eet een pony ca. 0,8% van zijn lichaamsgewicht in drie uur. Voor een pony van 350 kg betekent dit dus 2,8 kg droge stof. Dit is ca. 17,5 kg gras/3 uur = 5,8 kg gras per uur.
  • Met graasmasker eet een pony ca. 0,14% van zijn lichaamsgewicht in drie uur. Voor een pony van 350 kg betekent dit dus 0,49 kg droge stof. Dit is ca. 3,06 kg gras/3 uur = 1,02 kg gras per uur.
  • Gemiddeld genomen zorgt een goed passend graasmasker voor een vermindering van droge stof opname met ongeveer 82%, in vergelijking met pony’s die vrij kunnen grazen.

Conclusie
Graasmaskers blijken zeer effectief om de weide inname voor pony’s te beperken. Pony’s zijn langer bezig met foerageren en eetgedrag.

Aandachtspunten van graasmaskers

  • Graasmaskers dienen met zorg te worden gemonteerd
  • Paarden moeten langzaam wennen aan het dragen van een graasmasker voor korte perioden die langzaam opgebouwd worden
  • Een goed passend graasmakers blijft goed zitten en veroorzaakt geen haarverlies of schuring door wrijving. En dient een paard niet te beperken in de kauwbeweging.
  • Wees je ervan bewust dat paarden met een graasmasker geen natuurlijk defensief gedrag kunnen vertonen in de kudde. Dus let op in gemengde groepen met andere paarden die geen graasmasker dragen.
  • Sommige pony’s niezen veel als zij een nieuw graasmasker dragen, vanwege de nieuwe geur van het rubber.
  • Let op dat de pony voldoende blijft drinken door het graasmasker
  • Blijf goed opletten en kijk wat jouw pony goed werkt

Het abstract, "The effect of wearing a grazing muzzle vs. not wearing a grazing muzzle on pasture dry matter intake by ponies” werd gepubliceerd in het mei / juni nummer 2012 van het Journal of Equine Veterinary Science

 

Wij werken zorgvuldig met cookies. Kijk gerust voor meer informatie op onze Privacy Policy pagina. Manage cookies